Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Λόγοι σοφίας και χάριτος Γέροντος Παϊσίου

Αγνότητα σημαίνει ζηλευτός οίκος του Χριστού και επίγειος ουρανός της καρδιάς, υπερφυσική απάρνηση της ανθρώπινης φύσης και ομοίωση με τους ασώματους αγγέλους.

Η σαρκική αμαρτία μπαίνει με το τσουβάλι και βγαίνει με τη βελόνα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προφύλαξη, παντού και πάντοτε.

Ελεεινός όποιος πέφτει στην σαρκική αμαρτία. Ελεεινότερος όμως όποιος παρασύρει και άλλον στην πτώση. Διότι και των δύο πτώσεων την ενοχή την παίρνει επάνω του.

Η αδιαφορία για τον Θεό φέρνει την αδιαφορία και για όλα τα άλλα. Φέρνει την αποσύνθεση. Η πίστη στον Θεό είναι μεγάλη υπόθεση.

Οι άνθρωποι όταν επιχειρούν να αδικήσουν ο ένας τον άλλον, πρέπει να συλλογίζονται τι θα απολογηθούν ενώπιον του Θεού. Σκοπός δεν είναι να αποτρέψουμε την αμαρτία, η αμαρτία είναι δεδομένο στη ζωή του ανθρώπου. Σκοπός και αγώνας μας είναι να μην την επιτρέψουμε να είναι ενεργή στη ζωή μας.

Ποιος είναι καθαρός από την αμαρτία; Κανείς, έστω και μια μέρα να είναι η ζωή του πάνω στη γη.

Όταν κάνεις την αμαρτία, τότε πρέπει να ντρέπεσαι, και όταν την εξομολογείσαι να μην έχεις καμμιά εντροπή. Δεν υπάρχει στον κόσμο κακό που να μην θεραπεύεται. Δεν υπάρχει αμαρτία τόση μεγάλη και βαριά, που να μην μπορεί να την σηκώσει ο καλός Θεός και να την εκσφενδονίσει στον ωκεανό της αγάπης Του.

Ένας άνθρωπος μπορεί να κρυφτεί από τους άλλους ανθρώπους, όχι όμως και από το Θεό.

Δεν φτάνει μόνο να απομακρυνθείς από το κακό, αλλά και να κάνεις το καλό, μάλιστα με καλό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου